środa, 30 listopada 2011

Co na czym smażyć?

Prawdopodobnie większość z nas stanęła kiedyś przed trudnym wyborem, którego skutki były odczuwalne jeszcze przez wiele lat. I tyczyły się one wielu dziedzin życia.

Na sklepowych półkach możemy znaleźć patelnie różniące się między sobą kształtem i materiałem z którego są wykonane. Każda z nich służy do przygotowywania innych dań. Najpopularniejsze w polskiej kuchni pozostają niezmiennie patelnie teflonowe i niepowlekane. Pierwsze służą do smażenia bez dodatku oleju, na drugiej natomiast nie uda się przygotować potrawy bez dodatku tłuszczu. Poza tym można wyróżnić jeszcze:
patelnie żeliwne, które można stosować w piekarniku. Długo się nagrzewają, ale za to równie długo utrzymują osiągniętą już temperaturę. Doskonale nadają się do smażenia mięs.
Patelnie żelazne, twarde i odporne na zarysowania. dobrze sprawdzają się przy przygotowywaniu szybkich dań smażonych na wysokim ogniu.
Patelnie aluminiowe, choć służą do przygotowywania różnorodnych potraw, odchodzą w zapomnienie ze względu na szybko zarysowującą się powierzchnię.
Patelnia stalowa emaliowana o delikatnej powłoce, dobrze nadaje się do przyrządzania dań z ryb, mięs i warzyw.
Patelnie ze stali szlachetnej są najlepszym przewodnikiem ciepła, dzięki czemu można na nich przygotowywać różne rodzaje dań, najlepiej zalewanych dużą ilością płynów.
Patelnie powlekane dają możliwość długiego smażenia bez przywierania potraw. Nie wymagają dużej ilości tłuszczu, dlatego szczególnie polecane są osobom, liczącym zjadane kalorie.
Nie jest to jednak jedyny obowiązujący podział. Niektóre z nich są z pokrywką, dzięki czemu wykorzystywane są do duszenia potraw. Można się także spotkać z patelniami przeznaczonymi tylko i wyłącznie do smażenia ryb. Mają one specyficzny, owalny kształt, dzięki któremu możliwe jest usmażenie ryby w jednym kawałku. Woki służą do ekspresowego smażenia, najczęściej dań chińskich. Patelnie o niskich krawędziach i dużej płaszczyźnie zostały stworzone z myślą o omletach i naleśnikach. Natomiast na głębokich można smażyć praktycznie wszystko i to je najczęściej można spotkać w polskich kuchniach. Jeżeli ktoś nie planuje w przyszłości zostania mistrzem patelni, nie ma potrzeby kupowania kilku innych, bowiem dla przeciętnego kucharza jest całkowicie wystarczająca. Sama patelnia to jednak nie jedyny potrzebny w kuchni sprzęt. Trzeba się przecież jeszcze wyposażyć w garnki (które również można podzielić na różne rodzaje).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz